اثر شوری بر درصد جوانه‌زنی اکوتیپ‌های مختلف سس زراعی و درختی
کد مقاله : 1190-9THISWSCON (R2)
نویسندگان:
مهتاب یزدان دوست *1، آسیه سیاهمرگوئی2، فرشید قادری3، حکیمه رحیمی4، بنیامین ترابی4
1کارشناسی ارشد
2استادیار، گروه کشاورزی، واحد گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
3دانشیار گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم و تکنولوژی بذر
چکیده مقاله:
اثر شوری بر درصد جوانه‌زنی اکوتیپ‌های مختلف سس زراعی و درختی
آسیه سیاهمرگویی1*، فرشید قادری2، مهتاب یزدان دوست3، حکیمه رحیمی4، بنیامین ترابی2
Siahmargue@yahoo.com
1.استادیار، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
2. دانشیار، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
3. دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم علفهای هرز، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان، ایران
4. دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

چکیده:
سس زراعی و سس شرقی از مهمترین علفهای هرز انگلی در جهان به شما می آیند. به‌منظور بررسی اثر شوری بر جوانه‌زنی بذر اکوتیپ‌های سس درختی ( کرج و مشهد) و اکوتیپ‌های سس زراعی ( گنبد، مینودشت و گرگان) آزمایش‌هایی در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1398 انجام شد. سطوح شوری مورد مطالعه شامل (صفر،2/0- ،4/0- ،6/0- ، 8/0- ،1- مگاپاسکال) می‏باشند . بعد از قرار دادن کاغذ صافی در پتری‏دیش‏ها 25عدد بذر روی آن قرار‏گرفته و محلول‏های مورد‏نظر به آنها اضافه شد. پتری‏دیش ها در انکوباتوری بادمای‏مطلوب قرار داده شد. شمارش بذرهای جوانه‏زده روزی بیش از یکبار صورت گرفته و معیار جوانه‏زنی نیز خروج ریشه‏چه به اندازه 2میلی‏متریا بیشتر بود.نتایج نشان داد که سس درختی در مقایسه با سس زراعی از توانایی بیشتری در تحمل شوری برخوردار بود. در اکوتیپ کرج و مشهد به ترتیب شوری معادل 88/0- و 1 مگاپاسکال سبب کاهش درصد جوانه‌زنی به میزان 50 درصد شد. در اکوتیپ‌های مختلف سس زراعی (گنبد، مینودشت و گرگان) مقدار شوری لازم برای کاهش 50 درصد جوانه‌زنی به ترتیب 33/0-، 23/0- و 31/0- مگاپاسکال بود.
کلیدواژه ها:
جوانه‌زنی، شوری، علف هرز سس،
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
نهمین همایش علوم علفهای هرز ایران