بررسی تأثیر برخی عوامل محیطی و شیمیایی بر جوانهزنی بذر خار مریم ( (Silybum marianum |
کد مقاله : 1162-9THISWSCON (R2) |
نویسندگان |
محمد رضوانی *1، مریم عابدی1، فائزه زعفریان2 1گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران 2گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، مازندران، ایران |
چکیده مقاله |
جوانهزنی بذر یکی از مهمترین مراحل زندگی علفهای هرز محسوب میشود که تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی قرار میگیرد. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر برخی عوامل محیطی و هورمونی بر جوانهزنی بذور خار مریم ( (Silybum marianum در آزمایشگاه علفهرز دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران انجام شد. تیمارها شامل غلظتهای مختلف اسید جیبرلیک (صفر، 25، 50، 100، 200 و 400 ppm) و رژیم نوری (14/10 ساعت روز/شب)، تنش شوری (صفر، 10، 20، 40، 80 و 160 میلیمول نمک طعام)، اسیدیته (4، 5، 6، 7، 2/7 (آب مقطر)، 8، 9، 10 و 11) و دمای ثابت (10، 15، 20 و 25 درجه سانتیگراد) و متناوب (25/15 سانتیگراد (روز/شب)) بود. نتایج نشان داد که هورمون اسید جیبرلیک سبب افزایش جوانهزنی بذر شد که این افزایش جوانهزنی در تیمار تاریکی محسوستر بود. تیمار تنش شوری سبب کاهش جوانهزنی بذر شد .با افزایش دما در بازه دمایی 15 تا 25 درجه سانتیگراد افزایش جوانهزنی صورت گرفت. بذور خار مریم در دامنه وسیعی از اسیدیته جوانه زدند، اما جوانهزنی نسبت به شاهد کاهش یافت. |
کلیدواژه ها |
اسیدیته، تنش شوری، جیبرلیک اسید، درجه حرارت |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |